Zelfbouw – zelf doen

Zelfbouw (of ‘eigenbouw’) wil niet zeggen dat je ook werkelijk zelf gaat bouwen. Alhoewel de uitdaging er wel is. Voor velen is zelfbouw dé manier om een leefomgeving te creëren die exact aansluit bij de manier waarop je wilt wonen. Hoe is dat bij jou?

Je eigen huis realiseren kun je op heel veel verschillende manieren aanpakken. Aan de ene kant staat het helemaal zelf doen: zelf ontwerpen, zelf bouwen. Aan de andere kant staat alles laten doen met een architect, verschillende adviseurs en een uitvoerend bouwbedrijf. En er zijn vele tussenvormen mogelijk waarbij je een deel zelf doet. Er is geen foute weg. Wel heeft een en ander te maken met hoeveel je te besteden hebt, hoeveel je graag zelf wilt bepalen en wat je denkt aan te kunnen.

Zelf bouwen

Zelf letterlijk je huis bouwen kan een fijne uitdaging zijn wanneer je handig bent. Sommige zelfbouwers* geven aan dat je de afwerking van je huis best zelf kunt doen: tegelen, vloeren leggen, stucwerk, aftimmeren. Zij vragen dan een casco woning van het bouwbedrijf. Het klinkt makkelijk, maar anderen* geven juist aan dat je eerder het casco zelf neer zou moeten zetten en dan de vaklui de afwerking laten doen voor een echt mooi resultaat. Elk foutje dat je zelf gemaakt hebt, blijf je in de lengte van dagen zien. Dit hangt natuurlijk ook af van je eigen kunnen (en die van je vrienden).

Tijdens de bouw zijn er ook andere taken die je heel goed zelf zou kunnen doen, als je er de tijd voor hebt, of vrij neemt. Denk dan aan het coördineren van al de verschillende partijen op de bouw. Voor het casco is dit niet aan te raden, laat de verantwoording daarvoor bij de aannemer. In de afwerking zou je dat best zelf kunnen doen. Houdt er rekening mee dat je veel op de bouw moet zijn en dat de afstemming tussen de verschillende disciplines dan helemaal bij jou ligt. Dus ook wanneer er een probleem op een grensgebeid ontstaat, dan kan het gebeuren dat jij degene bent die dat moet oplossen. Anders doet de aannemer dat voor jou, omdat hij verantwoordelijk is voor het gehele huis.

Zelf ontwerpen

Het voordeel van het zelf ontwerpen van je huis is dat je helemaal zelf kunt bepalen hoe het eruit komt te zien. Het kan zijn dat wanneer iemand anders de keuzes voor jou maakt, jij een mooi uitziend ontwerp accepteert. Wanneer je te weinig zelf over de ontwerpkeuzes nadenkt dan kom je ze uiteindelijk tijdens het wonen alsnog tegen. En dan kun je er meestal niet veel meer aan veranderen. Natuurlijk kun je bij het zelf ontwerpen professionele begeleiding gebruiken wanneer je het gevoel hebt dat je hier onvoldoende in thuis bent. Het zal je echter verbazen hoeveel dingen je stiekem toch wel weet.

Het zelf ontwerpen kun je ook ter voorbereiding doen voordat je gesprekken voert met je architect, het bouwbedrijf of de catalogusbouwer. Des te beter jij weet hoe je huis eruit zou moeten zien en wat de meest passende indeling is voor jouw levensstijl, des te beter zij kunnen inspelen op jouw wensen.

Jouw woonwensen helder

Het maakt niet uit hoe jouw traject eruit ziet. De eerste stap is altijd het helder omschrijven van jouw woonwensen. Ook hierin kun je overigens een adviseur inschakelen, die jouw woonwensen omschrijft in een zogeheten ‘programma van wensen en eisen’. Ik denk dat het vooral van belang is dat jij zelf goed nadenkt over hoe je wilt wonen en wat daar de ruimtelijke consequenties voor zijn.

In het Woonwensenplan nemen we je mee in het vaststellen van je woonwensen, afgestemd op jouw manier van wonen. Hierin krijg je helder wat er nodig is om jouw woning op jouw wensen af te stemmen. Je maakt dan een inschatting van het volume dat je nodig denkt te hebben en wat de kosten daarvan zijn. Tevens nemen we je mee in de vervolgstappen op weg naar het zelf ontwerpen van jouw droomhuis en helpen je in het maken van de keuze wat voor adviseurs en/of architect jij wilt inschakelen tijdens jouw traject. Bekijk via deze link informatie over het woonwensenplan.

We zijn nieuwsgierig naar hoe jij jouw traject eruit wilt laten zien: ga jij met een architect aan de slag, of stap jij direct naar een bouwbedrijf? Hoeveel doe jij zelf? We horen het graag via het reactieveld onderaan deze pagina.

* Een aantal uitspraken uit deze blog zijn overgenomen uit het boek ‘Bouw jouw droomhuis’. In dit boek wordt aan de hand van interviews met verschillende zelfbouwers het hele bouwproces omschreven.

3 thoughts on “Zelfbouw – zelf doen

  1. Inderdaad belangrijk om je wensen in kaart te brengen wanneer je zelf een huis wil ontwerpen. Ook het opstellen van een budget is belangrijk natuurlijk. Met name bouwmaterialen en de kosten van een aannemer kunnen hoog oplopen.

  2. We zijn erg geïnteresseerd en willen graag een stukje lezen om te zien of het boek daadwerkelijk interessant is om aan te schaffen

Comments are closed.