Zelfbouwkosten over de top

Heb jij rekening gehouden met een ‘onvoorzien’ post in je uitgave overzicht? Dat is wel aan te raden, want heel wat mensen gaan toch 10% over hun begrootte kosten heen. En als je totale begroting op 5 ton ligt, dan is dat toch gauw een ‘kleine’ € 50.000,-. Heb jij dat nog ergens liggen?

Het is absoluut niet mijn bedoeling om je angst aan te jagen. Maar juist om je te helpen je risico’s in te schatten en je met een gezonde eerlijke blik naar je begroting te laten kijken. Het gaat ook een beetje om zelfkennis: hoe ga jij met je geld om?

Nu hangt het er natuurlijk vanaf hoe jouw proces loopt, hoe goed jouw begroting in elkaar zit en hoe goed jij je kan houden aan de afspraken die je met jezelf maakt. Maar soms lopen de dingen nou eenmaal niet helemaal zoals je zou willen en heb je het zelf onvoldoende in de hand. Zorg daarom dat je met zorg je begroting opstelt.

De beste tip die ik je daarom geef is: bedenk goed van te voren waaraan en hoe je je geld wilt uitgeven. Des te beter je dat inzicht hebt, des te minder onvoorziene omstandigheden zullen je doen schrikken.

De op één na beste tip die ik je ook nog geef is: zorg dat je (in geval van nood) ergens een post onvoorzien vandaan kan halen. Óf door het van familie te lenen, óf door je hypotheek te kunnen verhogen, óf doordat je de aankoop van een auto of boot nog even uitstelt totdat je huis er staat ;-).

Het zou namelijk toch wel erg jammer zijn wanneer je je huis niet af kunt bouwen, omdat er door onvoorziene omstandigheden toch meer budget nodig is dan je ingeschat hebt.

Wat zijn dat dan voor elementen waar je rekening mee wilt houden?

Een paar voorbeelden, gegrepen uit de interviews die ik gehouden heb voor het boek ‘Bouw jouw droomhuis’.

Gerda en Esther hebben geen rekening gehouden met de kosten voor de inrichting van een tuin. Zij wilden wel de gehele tuin in één keer aanleggen nadat hun huis klaar was en zij hebben het ontwerp door een tuinarchitect laten maken en grotendeels door een hovenier laten aanleggen. Hun extra benodigde budget kwam neer op € 50.000,- Zij hebben dit kunnen dekken door hun hypotheek op te hogen. Daarmee bleef, voor hen, de maandelijkse afdracht voor de hypotheek nog steeds op een acceptabel niveau.

Je kunt ook zoiets tegenkomen als het faillissement van de aannemer. Dan draai je voor veel kosten op. Ernst en Caspar kregen hiermee te maken. Zij hadden gelukkig nog geen grote aanbetaling gedaan, maar liepen wel vertraging op, omdat ze een nieuwe cascobouwer nodig hadden. Een aantal leveranciers en gespecialiseerde aannemers kwamen hun afspraken nog wel na. Zij hebben uiteindelijk een deel van de gespecialiseerde aannemers direct zelf aangestuurd. Helaas kwam een tweede strop er al snel achteraan: de kozijnenboer ging ook failliet. Uiteindelijk hebben zij hun huis goed kunnen realiseren, maar niet zonder extra tijd en geld te investeren. Ernst: ‘Uiteindelijk had ik nog veel meer zelf kunnen regelen, we hebben nu meer uitgegeven aan de coördinatiekosten bij de aannemer dan dat het me zou kosten om een paar maanden vrij te nemen van mijn werk…’

Heb jij ook een ervaring of een verhaal dat je wilt delen? Doe dit dan via het reactieveld onderaan de pagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.