Zes tips voor de juiste keukenruimte

Veel mensen hebben de neiging om te kiezen wat gangbaar is en wat men vaak ziet. Let er op dat wanneer je een eigen huis ontwerpt, alle mogelijkheden geheel voor je open liggen. Overweeg daarom goed waarom je voor het één of het ander zou kiezen. In dit artikel een aantal tips die je kunnen helpen om de beste keuze voor jou en je eventuele huisgenoten te maken voor de keukenruimte.

1. ‘Ik houd ervan met meerdere mensen tegelijk te koken.’

Dat vraagt om een ruime opzet van de keuken. Soms wordt er tussen het ene en het andere aanrecht een tussenruimte genomen van 1 meter. Wanneer je met meerdere mensen tegelijk in de keuken aan het werk bent, denk dan eerder aan 1,20 of zelfs nog meer. Ook is het van belang dat je dan voldoende aanrechtruimte ontwerpt, want iedereen heeft zijn eigen stukje aanrecht nodig om te werken. Misschien kun je een eettafel in de keuken ook inzetten als extra werkblad.

2. ‘Ik houd niet van ‘pottenkijkers’ als ik aan het koken ben.’

Kies dan voor een aparte keukenruimte. Dit kan een grote leefruimte zijn, als je wel huisgenoten in de buurt wilt hebben. Je gasten zitten dan in de leefruimte. Wanneer je echt het liefste ongestoord alleen in de keuken staat, ontwerp dan een aparte ruimte voor de keuken. We zijn nu zo gewend aan de open keukens, dat deze vorm bijna niet meer nieuw gebouwd wordt. Laat je daar echter niet door beïnvloeden, want in jouw huis is de keuze aan jou!

3. ‘Ik vind het gezellig wanneer anderen in mijn buurt zijn wanneer ik kook.’

Denk hierbij niet alleen aan je gasten en je huisgenoten, maar ook een ruimte zodat je kinderen in de buurt kunnen zitten als je aan het koken bent. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een ‘ontbijtbar’ waar je gasten een borrel kunnen pakken terwijl jij aan het koken bent.

4. ‘Ik houd er niet van om de hele dag tegen de vuile vaat aan te kijken.’

Dit was traditioneel de reden om een aparte keukenruimte te maken. Tegenwoordig zetten we bijna alles meteen in de vaatwasser. Maar dan nog kan het zijn dat er rommelige of vuile dingen op het aanrecht staan. Als je er niet van houdt dat dit in het zicht staat, kun je er ook voor kiezen om met een halfhoge muur de keuken af te scheiden van de andere leefruimtes. Of ontwerp een keuken die net om de hoek van de leefruimte is, zodat je vanuit je zithoek niet direct op het aanrecht kan kijken.

5. ‘Ik eet bij voorkeur in de keuken.’

Lekker gemakkelijk met het opdienen van het eten, korte looplijnen wanneer je de eettafel in de keuken plaatst. Voor sommige gasten is dit niet de juiste setting, misschien heb je wel twee eettafels, één in de keuken en één in de eetkamer. Eten in de keuken kan ook vormgegeven worden door middel van een ‘ontbijtbar’, waar je bij wijze van spreken (meestal verhoogd) aan een deel van het aanrecht zit. Op deze manier wordt dit nog meer onderdeel van de keuken.

6. ‘Ik eet bij voorkeur in een aparte ruimte, weg van de rommel van het koken zelf.’

Dit kan je enige eettafel zijn, of voor een snelle hap ook nog iets in de keuken. Het vraagt wel eerder om een aparte keukenruimte en een aparte eetruimte.

Je kunt door uit te gaan van hoe jij de keukenruimte wilt gebruiken, de ruimte vormgeven. Zo kun je ook de wensen van andere ruimtes in je huis helder krijgen. Lees ook bijvoorbeeld het artikel ‘Hokjesdenken’.

Wat zijn jouw overwegingen om voor een bepaald type keukenruimte te kiezen?


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/diyarchi/public_html/www.jeeigenhuisontwerpjezelf.nl/wp-content/themes/vogue/functions.php on line 624

One thought on “Zes tips voor de juiste keukenruimte

  1. Het lijkt mij bij de keuze van een keuken inderdaad belangrijk niet af te gaan om wat andere mensen doen. Punt 3 is voor mij erg belangrijk. Na werk kook ik voor mijn gezin en ik wil dan graag met mijn vrouw en kinderen kunnen praten. Een keuken met eettafel is voor mij een must.

Comments are closed.