Zonnepanelen – 5 keer keuzehulp

Nieuwbouw woningen worden bijna niet meer zonder zonnepanelen gerealiseerd. Zeker niet wanneer je zelf gaat bouwen. Want wat is er nou mooier dan de ‘gratis’ energie van de zon op te vangen voor eigen gebruik? En de prijzen van de zonnepanelen zijn tegenwoordig ook veel voordeliger, zodat terugverdientijden van 10 tot 12 jaar goed te realiseren zijn. Met een gegarandeerde levensduur van de panelen van 25 jaar is dat een mooi resultaat. Op de helft heb jij je investering er al uit!

Er zijn heel veel aanbieders van zonnepanelen en op internet is er ook erg veel te vinden. Hoe maak je dan jouw keuze? Welk type, hoeveel en op welk dakvlak? Hier een 5-tal aandachtspunten wanneer je kiest voor zonnepanelen op je dak.

  • Leveren zonnepanelen genoeg op in Nederland?

Nederland staat niet bekend als het meest zonnige land… maar ook wanneer de zon achter de wolken staat, brengt een zonnepaneel energie op. Wel minder natuurlijk. Daarom kijken we naar de zogenaamde zon-instraling, deze is inclusief de diffuse straling. Het scheelt ook waar in Nederland je bent: in het westen schijnt de zon vaker dan in het oosten.
Dat komt omdat de relatief lagere temperatuur van het koudere zeewater wolkenvorming voorkomt. Het KNMI houdt dit allemaal bij.

In Nederland wordt er daarom gerekend in een ideale situatie met 75-85% van de maximaal mogelijke opbrengst van een zonnepaneel. En ja, dat is de moeite waard!

  • Voor welke soort kies ik?

Er zijn in principe 3 type zonnepanelen: monokristallijn, polykristallijn en amorf silicium. Alle panelen worden van silicium (zand) gemaakt, maar het productieproces bepaalt welk type het wordt. De verschillen hebben onder andere te maken met kosten, uiterlijk en rendement van de panelen.

Het rendement houdt in hoeveel opbrengst per vierkante meter paneel er mogelijk is. Dit betekent dat wanneer je dakvlak groot genoeg is, je het beste voor polykristallijn kunt gaan, want deze zijn goedkoper. Maar wanneer je een beperkt oppervlakte hebt, kies dan vooral voor monokrsitallijn. Amorfe panelen worden nauwelijks toegepast op daken, deze vind je eerder terug in bijvoorbeeld je rekenmachine.

Paneel Kosten per paneel Uiterlijk Rendement
Monokristallijn € 260 Strak zwart of donkerblauw 14-20%
Polykristallijn € 220 Blauw gemêleerd 12-16%
Amorf € 120 Dunne film, buigbaar, bruin/zwart/goud 6-10%

Lees hier meer over de verschillende soorten zonnepanelen.

Uiteindelijk is voor jouw rendementskeuze van belang hoeveel de opbrengst in kWh kost. Dit kun je uitrekenen door de kosten door het vermogen van het paneel te delen.

Wanneer je nieuw bouwt is het meest logische om voor geïntegreerde zonnepanelen in je dak te kiezen. Je kunt kiezen voor een strak dak of grote dakpanpanelen of zelfs voor kleine dakpannen met een zonnepaneel op het vlakke gedeelte. Deze laatste geven een aanmerkelijk lagere opbrengst, omdat maar een deel van de dakpan bestaat uit het zonnepaneel. Bekijk voor mogelijke types deze video over zonnedakpannen.

  • Waar plaats ik de panelen het beste?

De beste (zon)instraling voor je paneel krijg je wanneer het paneel loodrecht op de stralen van de zon staat. Aangezien de positie van de zon van uur tot uur en door het gehele jaar heen verschilt, worden er gemiddelden berekend die de beste positie opleveren. De beste positie is pal op het zuiden onder een hoek van 35-40 graden. Tussen een hellingshoek van 15 en 60 graden zit je nog steeds op 90% van de opbrengst.

Staat je dak meer in de richting oost of west gedraaid, dan zul je zien dat je tot 55 graden ten opzichte van het zuiden de opbrengst nog op 90% zit. Wanneer je tot 90 graden ten opzichte van het zuiden zit (op het oosten of het westen) dan wordt het heel belangrijk onder welke dakhelling de panelen liggen. Op oost of west geven de panelen met een dakhelling van 30 graden en vlakker nog 80%. Realiseer je dat de zon lager staat in het oosten en westen en dat het daarom beter is om de dakhelling aan die zijde vlakker te maken.

  • Hoeveel heb ik er nodig?

Je kunt kiezen hoeveel van je energierekening je zelf wilt opwekken met zonnepanelen. Bedenk hierbij ook of je energiegebruik in de nabije toekomst verandert: zoals een veranderde gezinssamenstelling.
Wanneer je daar een beeld van hebt, dan kun je aan de hand van de locatie van de panelen en het type paneel dat je kiest berekenen wat de opbrengst van één paneel zou moeten zijn. Deel dit op je gewenste opbrengst en je weet hoeveel panelen je nodig hebt.
Bedenk dat van het vermogen dat de fabrikant opgeeft 75-85% in de ideale situatie (pal zuid en 35-40 graden dakhelling) oplevert. Voor een minder goede situatie leveren de panelen daarvan bijvoorbeeld nog 80%.

  • Wanneer ben ik zelfvoorzienend?

Dat je dezelfde hoeveelheid zonne-energie opwekt als dat je gemiddeld over een jaar nodig hebt, wil nog niet zeggen dat je zelfvoorzienend bent.
Je levert namelijk overdag en in de zomer energie terug aan de energiemaatschappij en in de nacht en winter haal je het daar weer op. In feite gebruik je in de winter kolen-gestookte energie, omdat er op dat moment te weinig groen opgewekt wordt. Dus ook al wek jij jouw aandeel zelf op, je maakt toch gebruik van de kolencentrales.

De opbrengst van geleverde energie is lager dan de energie die je inkoopt. De salderingsregeling houdt in dat je pas een rekening ontvangt na de aftrek van wat je zelf hebt opgewekt. Dit betekent dat het verschil in de energieprijs voorlopig nog niet meegerekend wordt. Hier is de regering wel over na aan het denken om dit aan te passen. En dat betekent een risico voor jou: want dan zou je energierekening wel eens weer hoger kunnen worden.

Wil je écht zelfvoorzienend zijn, dan zul je moeten denken aan het zelf opslaan van de energie voor later gebruik. Er zijn batterijen in ontwikkeling die goed het dag-nacht ritme op kunnen vangen. Voor het zomer-winter ritme ligt dit nog iets lastiger.

Rekenen en rekening houden

Met deze 5 aandachtspunten kun je een goede keuze maken welke zonnepanelen en hoeveel je er wilt plaatsen.
Wanneer je nog aan het begin van je ontwerp staat, bekijk dan eens goed welke dakhelling je het beste in je ontwerp kunt opnemen. Zelfs wanneer je niet nu direct zonnepanelen op je dak wilt, dan is het goed dat het wel in de toekomst mogelijk is (zonder je dak te verbouwen…).

Wat voor ervaring heb jij met het aanvragen van offertes? Heb je nog tips voor anderen, of heb je nog specifieke vragen? Laat het dan weten in het reactieveld hieronder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.